Loading...

ТЕЛЕВИЗИЯ РОДИНА

За запазване и по-добро популяризиране на песните, танците, обичаите и традициите на нашия народ, от 01.12.2004 г. „ВВД-Руйчев” стартира първата и уникална за България 24-часова музикална телевизия „Родина” с фолклорна насоченост. Уникална е с това, че над 90% от програмата е отделена за българска народна музика от различните фолклорни области.

Телевизия „Родина” разчита на целия потенциален кръг от зрители от всички възрастови групи. Специално внимание се отделя на най-активната част от зрителската аудитория – младежката. Подкрепят се изявите в тази насока на млади и неизвестни таланти.

Само в телевизия „Родина” може да се види огромното богатство от багри, фолклорни носии, танци, песни и мелодии, обичаи и традиции, запазени до днес от различни ансамбли, самодейни групи, изпълнители и читалища.

За най-ценното от певческото, танцовото и музикално самобитно изкуство са предвидени специални предавания. За изпълнителите, които от години разнасят изворния фолклор по света има отредено подходящо място в програмата на телевизия „Родина”. Заснети са филми за Никола Бадев, Емил Ристосков, Атанаска Димитрова, Димитър Коларов, Кирил Костов, Мария и Магдалена Филатови, Роска Бадева – дъщеря на най-добрия изпълнител на македонски народни песни Никола Бадев, Костадин Руйчев, проф. Костадин Динчев, оркестъра на Панчо Иванов, Даниел Спасов и Милен Иванов, Иван Гоцев, Георги Гоцев, Кирил Трайков, Осман Демов,  и др. Заснети са филми и за съборите „Пирин пее”, за кукерите, за първия ансамбъл в България – „Неврокопския ансамбъл”, за изворния международен фестивал в с. Дорково, за Младежкия международен фестивал в гр. Бобов дол. Над 140 филма, стотици концерти и фестивали, хиляди заснети песни е равносметката на телевизия „Родина” от старта й на 1-ви декември 2004 г.

През годините ВВД-Руйчев и ТВ “Родина” продуцират и издават много изпълнители, състави и мъжки  и женски фолклорни групи. Ярки представители са м.ф.гр. от гр. Разлог, м.ф.гр. Баня, м.ф.гр. от гр. Банско с ръководител Георги Гюмов, м.ф.гр. „Пирински Гриваци” от с. Елешница, фолклорни групи от с. Добринище, 3 албума на м.ф.гр. от гр. Сандански, м.ф.гр. от с. Абланица, 3 албума на м.ф.гр. от с. Склаве, фолклорна група от гр. Белица, ФГ от с. Илинденци, с. Струмяни, с. Микрево, с. Гостун, с. Кремен, 2 албума на ФГ от с. Катунци, с. Струма, фолклорен ансамбъл “Джумайци” от Благоевград. Гордост за фирмата е създаването, продуцирането и издаването на 7 аудио и 3 DVD албума на м.ф.гр. „Перун” от гр. Разлог. Уникалното „Високо” пеене на жените от с. Сатовча и с. Долен е заснето в самостоятелно DVD.

От същата фолклорна област е и прекрасният оркестър на Панчо Иванов. С двата си албума, “От сърцето на Неврокопско” и “Како, Николинке”, показват разнообразието на фолклора от Гоцеделчевския район.

Една прекрасна група от млади изпълнители-танцьори е “Огражденска четворка” от село Първомай, Петричко с ръководител Йордан Николов. Вече 5 са албумите на групата.

Шестте албума с изпълнения на фамилиите Селим, Лиманови и майстора на зурната Самир, нареждат ВВД-Руйчев на първо място по брой издадени албуми с инструментална зурнаджийска музика.

Други изпълнители, на които ВВД-Руйчев е издала албуми са Представителната мъжка фолклорна група от Банско, с ръководител Иван Мацурев, създадена през 1962 г., Мариана Манолева, Емил Ристосков, Костадин Гугов, Стоян Джаджев. Отделни записи имат, Руска Стоименова, Христо Лунджов, Весела и Любен Божкови и много др.

 ”Гори, сърце, гори” е заглавието, което Кирил Костов избра за албума си със стари градски и македонски авторски и народни песни. След този албум ВВД – Руйчев му издаде още два с подбрани песни със заглавия “Толкова те търсих” – двоен и “Не се бели Маре”.

 Албумът „Судбо моя” на друг един дует дъщеря и баща – София  и Иван Гоцеви, също се радва на голяма популярност. Както много други той също е видеофилмиран. Албумът „Залюбих мамо” на близначките Мария и Магдалена Филатови намира достойно място сред прекрасните изпълнения на другите певци.

Ваня Найденова е също сред изявените изпълнители на ТВ “Родина”.

Младите Карамфил Божиков и Никола Тодоров заемат достойно място сдред доайените на македонската песен.

От шопската фолклорна област най-ярък представител е Димана Боянова и нейните възпитаници.

Освен изявените изпълнители ВВД-Руйчев и телевизия „Родина” показват млади таланти като прекрасните дечица, сестрите Мария и Ангелина Кръстеви от Брацигово, детска фолклорна група „Веселина”, „Рая-фолк”, Център по изкуствата – Благоевград, Ирена Чакърова – ученичка в Котел, Любомира Челепиева, Теодора Катончева, и много други. На голям успех се радват и двете млади и чаровни изпълнителки Лилия Стефанова и Лидия Димитрова.

През изминалите над 26 години със своите изключително много и разнообразни аудиокасети, компактдискове, видеокасети и DVD, фирмата се утвърди като един от най-големите издатели на българска народна музика. Естествено това е с помощта на стотици изпълнители, музиканти, композитори, аранжори, танцьори и др.

Телевизия „Родина” работи с всички коректни музикални компании и индивидуални изпълнители от България и разполага с многобройни видеозаписи на народна музика от цялата страна.

Стотиците български народни песни и мелодии са заснети с изключително качествена техника. Седмични предавания със заглавие „Златна колекция Македонски напеви” на ВВД-Руйчев, се излъчваха от над 40 телевизии в страната. Многократно са излъчвани предавания и от националните телевизии bTV и Канал 1. Неделното предаване „Родолюбие” с водещ Анна Кокарешкова имаше над 300 издания. От 1999 г. се излъчваше по Югозападна телевизия „Око”, а от създаването на ТВ „Родина” и по двете телевизии.

Реализирахме изключително полезно предаване, съвместна инициатива на Българския Червен кръст и Телевизия „Родина”. Предаването имаше за цел запознаване на зрителите с дейността на БЧК и нейните 140 000 членове в България и чужбина. Предаването бе със заглавие „Гласът на Червения кръст”.

Телевизия „Родина” е желан медиен партньор в различни вътрешни и международни фестивали с участието на изпълнители от Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Босна, Хърватска, Херцеговина, Молдова, Грузия, Армения, Украйна, Венецуела, Италия и много други страни. Реализирани са и директни излъчвания от цяла България.

Стартът на телевизия „Родина” на 01.12.2004 г. и бързото й включване от много кабелни оператори, не само в България, говори за големия интерес към програмата на телевизията.

Програмата на телевизия „Родина” е уникална със стотиците изпълнители, танцьори, с прекрасните носии, с хилядите чудесни народни песни, с  обичаите, които българският народ е запазил през вековете.

Copyright © 2024 Web & SEO by W-SEO.com | . All rights reserved.